Zalakomár és a Covid-19

A COVID–19-világjárvány a SARS-CoV-2 vírus által a COVID–19 elnevezésű betegséget okozó pandémia. Az első eseteket 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. A járványt 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította.

Magyarországi első regisztrált esetét március 4-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök úr, mint a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs irányítója, az első elhunyt beteget pedig március 15-én jelentették.

Március első heteiben a járvány magyarországi megjelenése után elrendeltem az intézmények fertőtlenítését, a gyakoribb takarítást, az intézményeket elkezdtük felszerelni automata kézfertőtlenítő adagolókkal.

Az általános iskola március 16-án digitális tanrendre állt át, így meg kellett oldani a gyermekek étkezését. Zalakomárban nem tehettük azt meg, hogy ne szállítsuk ki az ételt, hiszen sok a rászoruló család. Ezt március 17-től egészen a veszélyhelyzet megszűnéséig sikerült megoldani, sőt még azon túl is, hiszen idei évben a nyári gyermekétkeztetésre jogosultaknak is kiszállításra kerül az ebéd.

A konyhát üzemeltető vállalkozó naponta több, mint 400 adag ételt szállított ki, kezdetben az önkormányzat segítségével, a második héttől egyedül.

A Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény kérésére az idősek klubjainak ellátottjainak önkormányzatunk minden munkanapon az ESZI dolgozóival közösen házhoz szállította az ebédet, a veszélyhelyzet teljes időtartama alatt. Sikerült megszervezni az idősek ellátását az ESZI segítségével. Bevásároltak és kiváltották a gyógyszereket az idős és rászoruló lakosoknak. 2020 március 16. hétfőtől a kormány döntésével összhangban ideiglenesen bezártuk az óvodát, a gyermekek számára szintén kiszállítottuk az ételt. Emellett az óvoda, azon gyermekek részére, ahol mindkét szülő dolgozik, folyamatosan ügyeletet tartottunk.

Az óvodai dolgozók munkavégzését átszerveztük, az elmaradt adminisztratív munkákat az óvodában és részben home office-ban végezték. A technikai dolgozók egy része besegített az önkormányzati munkákba. Palántáztak, élelmiszercsomagot állítottak össze vagy éppen maszkokat osztottak a lakosság részére.

A gyermekek óvodai beíratására központi utasítás érkezett, azt minden 3. életévet betöltött gyermek esetében automatikusan el kellett végeznie az óvodának.

A nyári leállást az óvoda társulása nevében visszavontam, mivel az új jogszabály szerint max. 2 hét lehet a leállás, azonban a dolgozóknak a szabadsága is elfogyott volna, így kényszerűségből nem lehet leállás. Az óvodában is és a többi önkormányzati álláshelyen is elsődleges szempont volt, hogy minden dolgozó megkaphassa a fizetését.

Az önkormányzati hivatal március 17-től a veszélyhelyzet végéig szüneteltette az ügyfélfogadását, megelőzve, ezzel az esetleges fertőzéseket. Szintén ettől az időponttól szüneteltette az ügyfélfogadást a járási ügyintéző is. Természetesen a halaszthatatlan ügyekben a hivatal rendelkezésre állt, telefonon, e-mailben, ügyfélkapun.

A Zalakomári Művelődési Ház központi jogszabály szerint zárt be, szintén március 17-től. Kollégák az elmaradt adminisztrációs munkálatokat készítették el, valamint elvégezték a régóta húzódó ’lomtalanítást’ is.

A védőnő csak előzetes egyeztetést követő, sürgős ügyben fogadhatott szülőt és gyermeket, szinte csak a védőoltások kerültek beadásra.

A Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat szintén csak indokolt esetben fogadott ügyfelet.

A lomtalanítás időpontját a szolgáltatóval egyeztetve átütemeztük 2020. szeptember 18-ára.

A kormány kijárási korlátozása mellett, annál szigorúbb, helyi szabályokat volt lehetőség megalkotni. A rendőrséggel egyeztetve, több alkalommal éltem is a lehetőséggel, korlátoztuk a kijárást a hétvégékre, ünnepnapokra.

Még március végén sikerült a lakosság részére több mint 2500 db mosható textil maszkot varrni és kiosztani. Ebben a hivatal dolgozóinak elévülhetetlen érdemeik vannak, de a lakosság részéről is többen segítették a varrási munkálatokat. Ezúton is köszönöm a munkájukat.

Március hónapban a lakosság szociálisan rászoruló családja részére tartós élelmiszert rendeltünk, csomagoltunk és osztottunk ki.

Folyamatosan egyeztettünk katasztrófavédelemmel, háziorvosokkal a karanténba lévőkről. A két orvosi rendelőbe ózongenerátoros fertőtlenítőt vásároltunk.

Településünkön egy covid-19 beteg volt, szerencsénkre senkit nem fertőzött tovább, így a karantén végére tünetmentes lett. Az ellátásáról és a karantén betartásáról folyamatosan gondoskodtunk a rendőrség, a mezőőrség és a polgárőrség közreműködésével.

A vírussal kapcsolatos helyi és országos információkat folyamatosan megosztottuk az interneten, a helyi újságban és több alkalommal tájékoztató szórólapot is adtunk ki. A helyi egészségügyi ellátást a kormány folyamatosan, a mai napig szabályozza, melyről a lakosságot folyamatosan tájékoztattuk. A helyi üzleteket folyamatosan értesítettük az aktuális szabályokról.

A karantén ideje alatt a megnövekedett otthoni rezsi díjak miatt április és május hónapra dupla lakhatási támogatást utaltunk ki, hogy a rászoruló családok ne kerüljenek bajba.

A szociális bizottság nevében több rászorulónak állapítottunk meg élelmiszer csomagot, pénzbeli támogatást nehéz élethelyzetben lévőknek.

Köszönöm szépen mindazok munkáját, akik ebben a nehéz helyzetben helytálltak, tették a kötelezettségüket, sok esetben erőn felül is. Köszönöm a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy lehetőségeihez mérten támogatták a rászoruló és nehéz helyzetben lévő családokat, valamint végül, de nem utolsó sorban köszönöm a polgárőrség munkáját, akik szintén megnövelt óraszámban felügyelték a települést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük