Facsemetével a zöldebb Zalakomárért

Az utóbbi néhány hónapban – leginkább az Amazonas erdőinek lángolása és az egész földet beterítő, le nem bomló műanyagok által okozott szennyezettsége miatt – előtérbe kerültek a környezetünk és földünk védelmével kapcsolatos aggodalmak. Ezek véleményem szerint valós problémák, hiszen saját bőrünkön érezzük a felmelegedést, a változást, földünk és lakóhelyünk időjárása átalakul.

Azon gondolkoztam, hogy mi itt Zalakomárban hogyan tudnánk egy kicsit többet tenni a környezetünk védelme érdekében, ami közös és mindannyiunk ügye. Sok ötlet felmerült rövid idő alatt, ami azt is jelzi, hogy ez a terület eddig nem került előtérbe településünkön. Természetesen igyekszünk összeszedni a szemetet, felszámolni az illegális szemétlerakókat, ültettünk több 100 közterületi fát, de az világos, hogy többet is lehet tenni.

A tenni akarás első lépése, hogy októberben facsemetéket adunk a lakosság részére, hogy így is növeljük a fák számát településünkön. Bár szerintem nem kell szégyenkeznünk, hogy kevés a közterületi fa a településen(szinte minden utcába fasor van telepítve), mi is tervezzük egyes önkormányzati területek további fásítását.

Emellett a hivatalban és intézményeiben átállunk az újrahasznosított papírra, víztakarékos csapokat fogunk felszerelni. Megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy:

  • mekkora költséggel tudnánk energiatakarékos világításra váltani
  • az áramtermeléshez napelemre váltani, az mennyi idő alatt térülne meg
  • az összegyűjtött esővizet milyen formában tudnánk hasznosítani (pl. wc öblítéséhez)
  • az önkormányzati piacon nejlon zacskó helyett bevezetnénk a vászontáskát vagy a papírtáskát.

Tavasszal vetőmag projektben is gondolkodom, aminek a lényege, hogy olyanoknak is segítsünk kertet művelni, akik eddig nem tudtak elindulni, vetőmagokat, szerszámokat adnánk. Emellett a külterületi területek szemétszedését szeretném még fokozni, ill. a környezettudatos szemlélet kialakítása is fontos lenne, hogy eleve ne kerüljön ki szemét utak mellé, rétekre.

Sok a tennivaló ezen a területen is, de véleményem szerint rövid idő alatt fogunk tudni elérni eredményeket, mind az önkormányzat és intézményei vonatkozásában, mind a lakosság részéről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük