Térkővezzük le Zalakomár járdáit!

Önkormányzatunk 2015 és 2019 között több, mint 6000 m2 térkövet rakott le, azaz ennyi járdaszakasz újulhatott meg településünkön. A lakosság számára látható eredmények mögött rengeteg munka húzódik meg. Egyik része a kivitelezés alatti munkavégzés, másik pedig az a háttérmunka mely az irodában zajlik. Ezzel, a nem túl rövid cikkel szeretném összefoglalni azokat az eredményeket és munkákat, melyet a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban elértünk járdafelújítás terén.

Közmunkán keresztül vezet az út a járdákig

2015 évben, amikor elkezdtünk a munkálatokat, még nem is álmodtunk arról, ami azóta valósággá vált: a sok-sok felújított utcáról. A járdafelújításhoz alapvetően két dolog szükséges: szakértelem és pénz. A szakértelem rendelkezésre állt, hiszen az önkormányzat karbantartói szinte az összes szakipari munkát el tudják végezni, ha nem is azonnal, gyorsan megtanulják. Ami hiányzott az a pénz. A pénz, amiből induláskor megvásároltuk a szükséges gépeket, berendezéseket és később az alapanyagokat.

2015-ben sokat dolgoztunk azon, hogy a programot el tudjuk helyezni a közmunka programok sorában.

A kulcs a már említett közmunka program. A program kiíróját a Belügyminisztériumot és a Munkaügyi Központot sikerült meggyőzni, hogy álljon az ügyünk mellé és támogassa elképzeléseinket. Ekkor vásároltuk az azóta is használt vésőgépeket a bontáshoz, az aggregátort az áramfejlesztéshez, a lapvibrátort a tömörítéshez.

2015: próbálkozások éve

2015 évben a Zalakomári Művelődési Ház keleti oldalában lévő járdaszakaszával indítottuk meg a folyamatot, 60 m2 területet térköveztünk, 20×10-es szürke térkővel. Ezt követte az Árpád szobor parkja előtti járda, ahol 30 m2 javítottunk hasonló minőségben. Már ezen a két helyen számos olyan tapasztalatot szereztünk, amit a Komárvárosi Temetőben kamatoztattunk, ahol összesen 440 m2 Barabás Gránitkő típusú térkőből építettünk járdát. Az eredmény önmagáért beszél, igényes és szép környezetet kaptunk.

Már a térkövezés elején kiderült, hogy a sok-sok tonna nyersanyag és térkő, szegélykő tárolása problémát fog okozni önkormányzatunkban, ezért mindenképpen bővítenünk kellett a tárolási kapacitásunkat. A Tavasz utcai volt TÜZÉP területét néztük ki, ami akkor 2 méteres gazban állt, de nagy lehetőségeket rejtett magában. Hatalmas szabad terület, felújításra váró, nagy épületek. Hosszú előkészítő munka és tárgyalás után végül 2016 januárjában árverés útján vásároltuk meg az ingatlant.

2016: Lendületet vettünk

2016 év tavaszán két összekötő járdával kezdtük az építkezést, a Petőfi – Kossuth utca és a Tavasz – Ifjúság utca között. Előbbiben 195 m2-t, utóbbiban 234 m2 területet újítottunk fel. Mindkét helyen előtte csak kövezett út volt, így nagy előrelépés lett a járda.

 

 

2016 februárjában birtokba vettük a volt TÜZÉP ingatlanát, így a raktározási problémáink egycsapásra megoldódtak. Lett helyünk a sódernek, fehér kőnek, kavicsnak, térkőnek, szegélykőnek, cementnek..stb.


Panorámakép 2016-ból a volt Tüzép ingatlanán

Tavasz utca

A rövidebb szakaszok után következhetett a Tavasz utca, ahova két fajta térkő kerülhetett. A Gránit bézs végig az utcában, és az általunk festett színes patent térkő az iskola és az óvoda elé.  A két szakasz együttesen 1486 m2-t tett ki.

 

Szeptember hónapra elkészült a teljes Tavasz utca, ami után a Rákóczi utca következhetett, ahol szintén sok probléma volt a járdával. Az utca elejétől a település végéig épülő szakasz összesen 696 m2 volt. A munkálatokat novemberben meg kellett szakítani, a rossz időjárás miatt.

2017: ott folytatjuk, ahol abbahagytuk

2017 márciusában folytattuk a Rákóczi utca építését, mely már a nyár előtt el is készült. A Badacsony holdfény típusú térkő azóta is az egyik legszebb amivel eddig dolgoztunk. Időközben önkormányzatunknak sikerült az Ady utcai orvosi rendelő épületét felújítania egy Belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően, mely az ingatlan külső rendbe tételét nem tartalmazta. Így ez a munka is a térköves csapatra várt. Nemcsak járdát és parkolót építettünk 310 m2-en, hanem elkészülhetett egy igényes és szép téglakő kerítés is.

A Táncsics utcai munkálatok július elején indultak, 227 m2-en dolgoztunk patent térkővel. Az utcában csak egy kezdetleges, 40×40-es lapokból álló járda volt előtte(amit a növényzet nagyrészt be is nőtt), így a végeredmény nagy változást hozott az utca képébe.

Amikor a Komárvárosi Temetőt 2015-ben rendbe tettük, többen kérdezték tőlem, hogy mi a helyzet a Kiskomáromi Temetővel, az mikor lesz megszépítve. Ekkor az ingatlan még az egyházközség tulajdonában állt, így nem is tudtunk foglalkozni a problémával. 2016-ban megkerestem az egyházközséget, hogy az önkormányzat átvenné üzemeltetésre vagy tulajdonba a temetőt. A tárgyalások eredményeképpen 2017-re önkormányzatunk a kápolna kivételével tulajdonba vette a Kiskomáromi Temetőt. Így az egyetlen akadály is elhárult, hogy elkezdhessük a felújításokat. 330 m2-re került járda végig a temető két bejárat közé.

Bercsényi utcában egy új fajta térkővel kezdtünk dolgozni, melyet a mai napig használunk. Az ABeton termékei minőségben, árban, gyártásban és szállításban is megfelelőnek bizonyultak. Az új fajta térkő új méreteket is jelentett, így a mintát is módosítanunk kellett. A Bercsényi utcában összesen 636 m2-en újulhatott meg járda 2017 év végén és 2018 év elején.

2018: Bercsényi, Zrínyi, Hunyadi, Petőfi utca 

2018 évben is sikerült a programot elindítanunk, befejezve a Bercsényi utcát, majd folytatva a Zrínyi utcával, ahol 232 m2-t térköveztünk. A Hunyadi utca nyugati oldalán lévő járda nagyon rossz, balesetveszélyes állapotban volt, így ez a szakasz következhetett 336 m2-en, majd a Petőfi utcában a takaréktól a templomig tartó szakasz 636 m2-en. Utóbbinak befejezése átcsúszott 2019 évre.

2019: folytatjuk

2019-ben a már említett takarék-templom befejezésével kezdtünk az évet. Ezen a helyszínen nem is tudtunk végezni teljesen, hiszen a templom tetejének a felújítása a mai napig nem fejeződött be, addig pedig nem építünk új járdát, amíg a darus autók járnak a területre.

 

Az Ady és Tavasz utcákat összekötő járda volt a következő szakasz, mely összesen 400 m2-en kapott új burkolatot.

Itt tartunk most!

Jelenlegi projektünk a Petőfi utcában a 7-es főúttól a Művelődési Házig tart. Ez az eddigi leghosszabb szakasz, melyen dolgoztunk, több, mint 1500 m2!

Az idei évre tervezett Petőfi utcával együtt túllépünk a 7500 m2-en, ami rendkívüli teljesítmény ilyen rövid idő alatt. Rendkívüli, mert az előző önkormányzati ciklusokban nem történt még megközelítőleg sem ilyen mértékű fejlesztés. Rendkívüli, mert azt is láthatjuk, hogy a környező településeken egyetlen egy helyen sincs ilyen mértékű járdafelújítás. (ha egyáltalán történik bármilyen)

A jövőre vonatkozóan annyit mondhatok: folytatni fogjuk, amit elkezdtünk. Célunk hogy Zalakomárban minden egyes helyen biztonságosan lehessen közlekedni gyalogosan. Ahhoz, hogy ezt elérjük nagyon sokat kell még tennünk és dolgoznunk. Dolgoznunk az előkészítéssel, a közmunka programok megtervezésével és végrehajtásával és magával a kivitelezéssel. Végezetül, de nem utolsó sorban itt is szeretném megköszönni a kollégáimnak (irodai kollégák, karbantartó kollégák, közmunkás kollégák) a sok-sok munkát amit a településért végeztek és végeznek a programban.

2 hozzászólás

  1. Szép teljesítmény, elismerés mindenkinek, aki részt vett a munkákban. Nem volt olyan elképzelés, hogy olyan eszközt szerezzenek be, amivel helyben lehet előállítani a térköveket? Talán olcsóbb lenne, mint készen vásárolni ezt a töméntelen mennyiséget.

    1. Elképzelés volt. 🙂 Több helyen személyesen is megnéztünk ilyen gépeket már 2015-ben, de mindig arra jutottunk, hogy túl nagy odafigyelést és szakértelmet igényelne a gyártás, illetve olyan rezgéssel járna, hogy azt csak külterületen lehetne végezni, lakott területen nem.
      A másik fontos tényező volt, hogy a térkövet és szegélykövet mindig magában a közmunka programban vásároljuk 100%-os támogatással, hogy az az önkormányzatnak ne kerüljön pénzbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük