Az önkormányzaté a Tavasz utcai volt tüzép!

Önkormányzatunk 2015.03.23-án, határozattal döntött, hogy meg kívánja vásárolni a Tavasz utcai volt tüzép ingatlanát. Közel egy évvel a döntés után, egy sikeres árverezést követően az ingatlant végül 7.750.000.- forintért vettük meg, melyhez a helyi takarékszövetkezet biztosított hitelkeretet, azonban a felelős gazdálkodásnak hála, ezt ezidáig nem kellett felhasználnunk! A földhivatali bejegyzés a tegnapi napon megtörtént, mai napon kb. 30 közmunkással nekiláttunk a takarításnak. A felújítás egy részét közmunkában, más részét pályázati úton kívánjuk megvalósítani, hogy az ne terhelje a helyi adófizetőket.

Az ingatlan megvásárlását több megoldandó probléma is indokolta:

tároló- és raktárkapacitás növelése

Az önkormányzatnak eddig nem volt olyan jellegű épülete/területe, mely nagyobb tárolókapacitással rendelkezne. Ez folyamatosan problémát jelentett, mivel egy önkormányzatnál nagyon sok mindent kell tárolni. Elég csak a falunapon felállított sátorra, padokra, színpadra gondolni, vagy arra a sok-sok szerszámra, amit a közmunkások használnak. De emellett rengeteg eszköz, alkatrész, anyag, járművek tárolása is nehézkes. Az épületek mellett a hivatal udvara volt az egyetlen olyan hely, ahol az alapanyagokat (sóder, homok stb) tudtuk tárolni. A tavalyi évben helyszűke miatt már az egyik helyi vállalkozó a telephelyén segített elhelyezni az év során beépített térkövet, szegélykövet és téglakövet.

közmunka programok bővítése

A közmunka programok évről-évre folyamatos fejlődésen mennek keresztül a településen.Tavalyi évben sikerült több olyan programot is indítani a szokásosak (mezőgazdasági, illegális szemét..stb) mellett, amik a település képét formálják. Ennek keretében újítjuk fel a temetőt, térkövezünk, parkosítunk. Ezekhez az új programokhoz sok-sok anyagra és közmunkásra van szükségünk. Az anyagok tárolásának problémájáról fentebb írtam. A közmunkások szintén helyszűkében vannak. Rossz idő esetén jelenleg nincs egy helyiség sem, amit rendelkezésükre tudunk bocsátani, nincs melegedő télen. Az új helyet úgy alakítjuk ki, hogy ezek a problémák szintén megoldódjanak.

az önkormányzati hivatal környezetének rendbetétele

Végül, de nem utolsó sorban a település központjában lévő hivatal épületének környezete most nagyon rossz képet fest, mivel itt tároljuk a már említett anyagokat, gépeket. 2015.évben előfordult, hogy több, mint 100 tonna sódert vagy 200m3 tűzifát kellett elhelyeznünk. Szeretnénk a hivatal környékét úgy kialakítani, hogy az méltó legyen egy nagyközség hivatalának környezetéhez. 2017-re a teljes településgazdálkodást át akarjuk költöztetni az új helyre.