Szociális gondoskodás helyi szabályai Zalakomárban

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős mértékben átalakul. A most jegyzői hatáskörben lévő foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) a járási hivatalhoz kerül, a lakásfenntartási támogatás fenti időponttól nem állapítható meg.

2015. március 1-től az önkormányzat települési támogatás néven ad ellátást. Az erről szóló rendeletet február 28-ig kötelesek az önkormányzatok elfogadni. 2015. február 23-i Képviselő-testületi ülésen többek közt ezt fogja tárgyalni a testület.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság február 16-án tárgyalta a rendelet egy akkor még kezdetleges formáját, ami azóta több fontos elemmel bővült ki.

A rendeletben tervezett támogatások főbb vonalakban:

Lakhatási támogatás

Ez tulajdonképpen a lakásfenntartási támogatás utódja, mely a szociálisan rászorulóknak támogatást a villany, víz, gáz díjához.

Gyermekek számára étkezés biztosítása

Étkezési támogatás az általános iskolások és óvodások részére.

Közlekedési tanulóbérlet támogatás

Középfokú oktatási intézménybe járó diákok számára nyújtana az önkormányzat tanulóbérlet támogatást. Az éves bérlet ára teljes mértékben támogatásra kerülne.

Középfokú és általános iskola 5-8 osztályos tanulói ösztöndíja

A támogatás célja, hogy a jó tanulmányi eredményt elért tanulók iskolakezdéskor egyszeri támogatást kaphassanak az önkormányzattól. Általános iskolában tanulóknak a 4,5-ös átlagot, középiskolásoknak a 4-es átlagot kellene elérniük. Előbbi támogatása 15.000.- ft, utóbbié 25.000.- ft.

Főiskolai és egyetemi hallgatók támogatása

Nem maradnának ki a felsőoktatási intézményben tanulók sem. Ugyan ott a Bursa Hungarica ösztöndíj, azonban ezt további havi 5.000.-ft-al megtoldaná az önkormányzat.

Első nyelvvizsga támogatása

Támogatnánk azon zalakomáriakat, akik első nyelvvizsgájukat sikeresen elvégzik. A vizsgadíj 50%-ával, maximum 20.000.-ft-al.

Újszülött gyerekek támogatása

Azon szülőknek járó támogatás, akik Start számlát nyitnak gyermekeiknek. Az önkormányzat 10.000.- ft plusz támogatást ad az állami hozzájárulás mellé.

Rászoruló gyermekek nyári táboroztatása

Azon gyermekek részére járó támogatás, akik családi körülményeik miatt nem tudnának nyári táborban részt venni.

Rendkívüli települési támogatás..

„Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd..” Ez nagyon sok pontot foglal magába, mely a rendelet tervezet 20.§-ában megtalálható itt.

Véleményem szerint ez egy nagyon jól összerakott rendelet, mely olyan elemeket is tartalmaz, mely nem csak a bajba jutott embereknek segít, hanem ösztönzi tanulásra mind általános/közép/felsőfokú iskolába járókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük