Választási fórum – ez is történt

Először is szeretném megköszönni mindazoknak, akik megjelentek tegnap a választási fórumon. Akik ott voltak véleményem szerint jól érezték magukat, és nagyon sok olyan problémát meg tudtunk beszélni, ami régóta bosszantja a Zalakomárban élőket. Sikerült a programommal kapcsolatban több témát is tisztázni, ezek közül néhányról szeretnék kicsit bővebben írni.

Az első ilyen téma a szabad wifi. A felvetés szerint már mindenkinek van mobilnetje, felesleges ingyenes internetet adni. Valamint ha ingyen van, akkor sokan fognak akár órákon keresztül ott lenni, ahol a hálózat van.

Ezek a problémák már az ötlet kitalálásakor felmerültek bennem, így megoldást is kerestem rá. Az internetet lehet korlátozni akár időre (pl. napi 1 óra ingyen) vagy adatforgalomra (pl. napi x MB ingyen) is. Aki többet szeretné használni, az x ft befizetésével használhatja a korláton felül is.
Még egy érv szól mellette: Az ingyenes wifi-re nem csak a Zalakomáriak csatlakozhatnak rá, hanem a településen átmenő turisták is. A Zalakarosról induló kerékpárútvonalak nagy része Zalakomáron keresztül vezet, de emellett pl. a templom környékén is járnak érdeklődők. Saját tapasztalatból tudom, hogy nagyon hasznos (főleg egy külföldinek), ha van egy olyan hely ahol megállva elolvashatja az emailjét, vagy megnézheti az időjárást..stb.

Több érdeklődőnél is felmerültek a közmunkásokkal kapcsolatos problémák. Az egyik, a munkavégzés hatékonyságára irányult (nem ilyen szép jelzőkkel), a másik, egy az emberi szükségletek kielégítésének problémájára.

A második probléma véleményem szerint viszonylag könnyen orvosolható, hiszen Toi-toi mobil wc-k kihelyezésével nem kell egy munkásnak sem bekéredzkednie sehova. Azt is meg kell vizsgálni, hogy ezeknek a költsége beépíthető-e a közmunkaprogram pályázatába.
A munkavégzés hatékonyságával kapcsolatban is van hova előre lépnünk, hogy az a munka amit végeznek az eredményes is legyen.

A vízlevezető árkok szintén érdekelték a lakosságot, hogy miért nem vezetik le a vizet. A jelenlévők közül is volt olyan lakos, akinek elöntötte már idén a víz az ingatlanját.
Ez a probléma sem ismeretlen számomra. Az idei esős időjárás miatt több helyen is gond volt a vízlevezető árkokkal, amik az utcai csapadékot vezetik le a rétre, vagy a Mosó felé. Ezeket természetesen végig kell nézni és nem csak az elejét kell kipucolni, hanem egy nagyobb esőre készülve, végig hosszában rendbe kell tenni.

Ismét felmerült a Bercsényi utca elején lévő temető út rossz állapota, valamint, hogy nincs közvilágítás, az a buszról jövet veszélyes lehet.

A temető út ügye benne van a programomban, mindenféleképpen meg kell csinálni az utat, valamint a világítást. Ez minden ott lakó érdeke, ahogy a Pap dűlő is.

Végezetül, de nem utolsó sorban felmerült a kamerák minőségének kérdése.

A térfigyelő kamerarendszer első kameráit valamikor 2007-2008-ban szerelték fel. A technológia gyors fejlődésével ezek a kamerák több esetben már nem ütik meg azt a színvonalat, amit el lehetne várni tőlük. A kameraszám növelése is fontos, hiszen még van a településen néhány olyan hely, ahova nagy szükség lenne rá, de a minőségi javulás is rendkívül lényeges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük