Közbiztonság Zalakomárban

„Zalakomár illetékességi területén 2012. évben 109 bűncselekmény vált ismertté, 2013. évben pedig 89. Ezáltal az ismertté vált bűncselekmények száma mintegy 18,3 % -os csökkenést mutat.”

A fenti idézet a 2014. évi rendőrségi tájékoztatóban szerepel. Ezekhez a pozitív számokhoz nagyban hozzájárul a kamerarendszer kiépítése, a mezőőrség és a közterület felügyelet.

A beszámolóban található sok más érdekes adat mellett egy lényeges mondat.

„Zalakomárban még mindig hátráltatja az eredményes megelőző munkát az a tény is, hogy  a lakosság részéről félelem miatt nem érkezik megfelelő mennyiségű információ.”

Az előző és a jelenlegi képviselő-testület kijelölte az utat, ami az évek alatt jónak bizonyult. Évről évre csökken az ismertté vált bűncselekmények száma. Ez viszont nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk.

A következő években komoly feladatunk lesz a jelenlegi munka folytatása mellett, hogy a lakosság és a rendfenntartók között kialakuljon egy olyan kapcsolat, melyben az állampolgár bármikor bizalommal fordulhat a rendőrség, mezőőrség vagy a közterület felügyelet felé.

Emellett:

  • tovább kell növelni a térfigyelő kamerák számát azokon a helyeken, ahol még mindig szükség van rájuk
  • lakossági fórumokon/szórólapokon tájékoztatni kell a lakosságot, hogy hogyan védheti meg értékeit
  • térítésmentesen KRESZ tájékoztatókat kell tartani az általános és középiskolásoknak

A kamerarendszer bővítése ügyében több helyi üzlettel rendelkező vállalkozó is megkeresett az elmúlt években. Az volt a kérdésük, hogy önerőből mennyi pénzbe kerülne kamerát állítani a boltjukhoz és annak környékének figyelésére, valamint, hogy lehet-e ezeket az önkormányzat rendszerébe bekötni. Azzal tudtam nekik segíteni, hogy összehoztam őket a kamerarendszert kiépítő céggel, akik ajánlatot adtak a boltosoknak. Sajnos egy helyen sem sikerült megvalósítani a kiépítést, a vállalkozók nem tudták egyedül vállalni a költségeket. Célom, hogy a helyi üzlettel rendelkezőket az önkormányzat, a kamerák kiépítésében érdekelté tegye, hozzájárulva a költségek egy részének átvállalásával.

Az eredeti beszámoló elolvasható Zalakomár Weboldalán itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük